Soki owocowe i ich właściwości dietetyczne, według koloru



Soki żółto-pomarańczowe

Do tej grupy należą melon, pomarańcza, ananas, brzoskwinia, mandarynka, papaja i cytryna. Także morela, grejpfrut. Dzięki zawartym w nich karotenoidom, flawonoidom i witaminie C mają one właściwości przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwhistaminowe. Ponadto te zdrowe soki owocowe najczęściej wybierane pomagają zapobiegać rakowi piersi, a także utrzymują układ nerwowy w doskonałej kondycji; są idealne do pokonywania depresji i utrzymywania dobrego samopoczucia.

Soki czerwono-niebieskie i fioletowe

Maliny, borówki, żurawina, czerwone winogrona, wiśnie, jeżyny, figi, śliwki i jagody. Wszystkie zawierają antocyjany, które zmniejszają stan zapalny naczyń krwionośnych i zwiększają przepływ krwi; są idealne dla skóry, bogate w magnez i potas.

Soki czerwone

W tej grupie znajdziemy różowe grejpfruty, granaty, truskawki, buraki. Dzięki zawartemu w nich likopenowi zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty. Te soki o czerwonym zabarwieniu mają działanie ochronne przed chorobami układu krążenia i bardzo skutecznie przeciwdziałają uszkodzeniom spowodowanym ekspozycją na promienie ultrafioletowe i dym tytoniowy.

Soki o barwie pomarańczowej

Do tej grupy zalicza się marchew, mango, dynię, żółte jabłka, morele i melony. Są one niezbędne dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego i wzroku, a ponadto, dzięki działaniu przeciwutleniającemu, są w stanie usuwać z organizmu wolne rodniki, a także wzmacniać kondycję włosów i skóry.

Soki zielona

Warzywa, rośliny strączkowe, sałata, pietruszka, brokuły, bazylia, ogórki, szpinak, kiwi lub białe winogrona, mogą być wykorzystywane do sporządzania wysoce odżywczych napojów. Korzyści płynące ze spożywania zielonych soków owocowych obejmują wzmocnienie układu trawiennego i odpornościowego. Ponadto utrzymują one poziom cholesterolu pod kontrolą i zapobiegają problemom z ciśnieniem krwi. Zielone soki ułatwiają przyswajanie żelaza, przeciwdziałając jednocześnie uczuciu zmęczenia i znużenia.