Korzyści zdrowotne soków owocowych



Soki owocowe mogą być doskonałym dodatkiem do posiłku wzmacniającym nasze zdrowie. Duża liczba różnych rodzajów owoców sprawia, że w ich zawartości możemy znaleźć praktycznie wszystkie składniki odżywcze niezbędne do wzmocnienia naszego organizmu i zaspokojenia wszystkich jego potrzeb.

Warzywa i owoce są podstawowymi produktami spożywczymi w zdrowej diecie. Z tego powodu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca minimalne spożycie 400 g lub pięciu sztuk tych pokarmów na osobę, każdego dnia. Można je włączyć zarówno do potraw, jak i soków. Lista korzyści płynących z picia soków, spożywanych jako część zrównoważonej diety, jest bardzo długa. Są nie tylko orzeźwiające, ale także wygodne i łatwe w przygotowaniu; bardzo polecane na śniadanie.

Wspaniałe właściwości soków owocowych

Do głównych korzyści płynących ze spożywania soków owocowych należy zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość czy nowotwory; napoje te sprzyjają optymalnemu funkcjonowaniu mózgu.

soki owocowe (duży wybór na stronie www.bee.pl) dostarczają witamin i składników mineralnych, które wraz ze związkami bioaktywnymi zawartymi w niektórych owocach o właściwościach przeciwutleniających pomagają utrzymać idealną równowagę w organizmie/ Szacuje się, że każdego roku dzięki zwiększeniu spożycia warzyw i owoców można uratować ponad 1,7 miliona istnień ludzkich. Jednym z celów ekspertów, dietetyków i władz publicznych jest zachęcanie do przygotowywania i spożywania naturalnych soków owocowych.

Inne korzyści płynące z picia soków owocowych 

Soki są niezbędne do wchłaniania żelaza i witaminy E. Dostarczają one również kwas foliowy, pierwiastek, który przyczynia się do prawidłowego utrzymania funkcji psychologicznych, a także pomaga zapobiegać wadom rozwojowym płodu.

W ramach wpływu na rozwój stawów, picie soków pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mięśni, przyczynia się do rozwoju i wzmocnienia kości oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu.  Istnieje niezliczona ilość soków owocowych i koktajli. Ważne jest, aby spożywać jak najwięcej różnych “kolorów” owoców i warzyw. Każdy kolor odpowiada określonej ilości składników odżywczych, które dostarczają różnych substancji fitochemicznych korzystnych dla organizmu.